Altid Fremad – en jægersoldats kamp

Jægersoldater bliver ofte anset som værende usårlige og umulige at nedbryde mentalt. I sin nye selvbiografi Altid fremad – en jægersoldats kamp knuser Magnus Hansson denne forestilling og åbner op om, hvordan han efter syv år som elitesoldat blev diagnosticeret med PTSD og måtte forlade Jægerkorpset. I sidste ende er vi alle bare mennesker, og dette er Magnus’ fortælling et vidnesbyrd om. Bogen er en hudløst ærlig fortælling om Magnus’ op- og nedture både i Jægerkorpset og i tiden efter.

Magnus Hanssons selvbiografi udkommer den 1. februar 2018 og vil kunne købes online i boghandlere landet over. Foredraget Altid Fremad!, der er baseret på bogen, har ligeledes premiere i februar og vil kunne opleves flere steder over hele landet.


Uddrag fra bogen

”Min patruljefører, Martin, vil have os i en anden stilling. I vores nuværende position er vi for begrænsede. Med hovedet lavt bevæger vi os tilbage i den retning, vi oprindelig kom fra. Vi løber med tunge skridt gennem grøftevandet, samtidigt med at vi prøver at besvare ilden.

Situationen er ikke ideel, og nu bliver den pludselig markant dårligere. Længere fremme, på siden af grøften, får jeg øje på en firkantet genstand pakket ind i plastik, der er gravet ind i jorden, så kun overfladen er tydelig. Den mangler sådan set kun, at der med store bogstaver er skrevet ”MED VENLIG HILSEN TALIBAN”. Ellers har den alle de kendetegn, jeg er blevet stopfodret med i løbet af uddannelsen.

Min krop er i oprør. Adrenalinen høvler rundt, pulsen banker, og sveden flyder. Jeg skal have advaret de andre om IED’en i en fart. Jeg kan ikke råbe, fordi min patruljefører har beordret fuld lyddisciplin.”


”Noget er forandret, da jeg kommer hjem fra den første udsendelse til Afghanistan. Det er svært at pege præcist på, hvad problemet er, men generelt oplever jeg, at den trygge boble, som jeg tidligere har befundet mig i, er bristet. Jeg er gået fra usårlig til sårbar. Det går først og fremmest skidt med at sove om natten. Min evne til at gennemføre otte sammenhængende og rolige timer er væk.

I forbindelse med mine udsendelser er proceduren altid den samme. I Afghanistan lever jeg i en anden verden med stort arbejdspres og begrænset tid til at ligge i sengen. Situationen holder mig mentalt beskæftiget og PTSD’en på afstand. Det er samme redskab, der får mig til at bruge mine sommerferier som sikkerhedskonsulent på Kreta. Jo mere arbejde, jo mindre tid til at tænke. En flugt fra virkeligheden.

Men hjemme i Danmark i en almindelig, triviel hverdag er der ingen steder, hvor jeg mentalt kan krybe i skjul. Slet ikke om natten. Jeg har intense mareridt, der er domineret af kaos og med elementer af flashbacks fra Afghanistan. Ofte indgår venner, kolleger eller familiemedlemmer i en rolle, hvor de bliver hårdt såret eller dræbt. Altid med en underliggende følelse af, at det er min skyld, at noget ondt har ramt dem.”

Bestil bogen her

Om Forfatteren

MAGNUS HANSSON (f. 1986), tidl. jægersoldat og foredragsholder. Fra 2009 gjorde han tjeneste som operativ Jægersoldat, hvor han deltog i adskillige udsendelser til Afghanistan. I 2016 måtte han forlade jægerkorpset, efter at være blevet diagnosticeret med posttraumatisk stress. Magnus gør nu en aktiv indsats for at fortælle offentligheden om PTSD. Han medvirkede som instruktør i TV 2’s programserie Korpset – gjort af det rette stof sæson 1 (2017) og sæson 2 (2018).

Læs mere om Magnus Hansson

Kommende foredrag

No event found!